Dricks
  • 25 Jan 2023
  • Mörk
  • Pdf

Dricks

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Om Dricks

Dricks fungerar idag för dig som har en fristående terminal (ej integrerad) och/eller för dig som har en integrerad Swedbank IPP350-terminal.

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för hur den dricks som en kund betalar, utöver det belopp som står på kvittot, ska redovisas och beskattas.
Dricks är en frivillig betalning som till exempel en restauranggäst betalar utöver det belopp som står på notan. Hur denna frivilliga betalning benämns av företaget vid registrering i kassaregister eller i underlaget för bokföringen har inte någon betydelse för den skattemässiga bedömningen.

Mer info från Skatteverket här: Frågor om redovisning och beskattning av dricks - särskilt vid betalning med kontokort

Aktivera dricksfunktionen i kassan

För att aktivera dricksfunktionen och få fram menyn för det i Min Butik där du kan se din drickshistorik och totala dricks behöver du aktivera det för din butik i Backstage. För att göra det gör följande:

1. Logga in på Backstage
  2. Klicka på Handlare
  3. Klicka på APP
  4. Bocka i rutan Aktivera Dricksfunktion för din butik
  5. Klicka på Spara
  6. Nu behöver man logga ut och in i kassan för att uppdateringarna ska hämtas
  7. På din kassa Tryck påmy store(Min butik)
  8. Tryck på Logga ut
  9. Tryck på Logga in
  10. Ange ditt 6-siffriga lösenord
  11. Tryck på Bekräfta PIN-kod

Går man in på my store(Min butik) ska alternativet Dricks finnas med som ett alternativ i listan nu.

Aktivera dricks på Swedbank terminal - IPP350, IWL25x

Om du vill ta emot dricks på din Swedbank terminal så behöver man aktivera dricksfunktionen på den.
Om du aktiverar dricks på en IPP350 (integrerad terminal) så kommer kassan att automatiskt känna av det och registrera det i kassan. Om du har en IWL25x terminal (ej kopplad till kassan) så behöver du manuellt registrera dricksen i kassan, se guide nedan.

Man kan själv aktivera/inaktivera inställningen på terminalen, men om man ändrar detta själv så skicka iväg ett mail till support@yabie.com med att det är ändrat. Om terminalen är inställd från Swedbank att fungera utan dricks och hämtar en ny uppdatering så kommer den uppdateras och inställningen för dricks att försvinna, detta kan vi då på support se till att ändra även hos Swedbank så man inte behöver göra om detta steg eventuellt ännu en gång.

För att aktivera dricks på terminalen gör följande:

1. Tryck på F3
  2. Tryck 1234
  3. Tryck 2 (Payex)
  4. Tryck 8 (Adminmeny)
  5. Skriv in adminkoden som är 1111
  6. Tryck 1 (Extrainställningar)
  7. Tryck 1 (Slå på/av)
  8. Tryck 1 för att aktivera dricks
  9. Tryck på Stop (Röd knapp) för att återgå till säljläge

Inaktivera dricks på Swedbank terminal - IPP350, IWL25x

Om du vill ta emot dricks på din Swedbank terminal så behöver man aktivera dricksfunktionen på den.
Om du aktiverar dricks på en IPP350 (integrerad terminal) så kommer kassan att automatiskt känna av det och registrera det i kassan. Om du har en IWL25x terminal (ej kopplad till kassan) så behöver du manuellt registrera dricksen i kassan, se guide nedan.

Man kan själv aktivera/inakttivera inställningen på terminalen, men om man ändrar detta själv så skicka iväg ett mail till support@yabie.com med att det är ändrat. Om terminalen är inställd från Swedbank att fungera med dricks och hämtar en ny uppdatering så kommer den uppdateras och inställningen för dricks att komma tillbaka, detta kan vi då på support se till att ändra även hos Swedbank så man inte behöver göra om detta steg eventuellt ännu en gång.

För att inaktivera dricks på terminalen för följande:

1. Tryck på F3
  2. Tryck 1234
  3. Tryck 2 (Payex)
  4. Tryck 8 (Adminmeny)
  5. Skriv in adminkoden som är 1111
  6. Tryck 1 (Extrainställningar)
  7. Tryck 1 (Slå på/av)
  8. Tryck 2 för att stänga av dricks
  9. Tryck på Stop (Röd knapp) för att återgå till säljläge

Registrera dricks manuellt

Aktivera manuell dricks på betalsätt

För att kunna registrera dricks manuellt måste du aktivera den funktionen för de betalsätt du vill kunna registrera dricks på. Detta gör du i Backstage, under betalsätt.

1. Logga in på Backstage
  2. Tryck på Betalsätt
  3. Tryck på Visa detaljer på betalsättet det redan är aktivt i kassan annars påLägg till nytt betalsätt
  4. Bocka in Dricks kan ges med denna betalmetod
  5. Tryck på SPARA

Registrera manuell dricks i kassan

Det finns två olika sätt att registrera dricks på, antingen görs det vid varje transaktion eller så efterregistrerar man det.

För att registrera dricks vid varje försäljningstillfälle behöver man aktivera funktionsknappen dricks, det kan antingen göras genom att lägga till den som snabbknapp på din Layout eller genom att trycka påfeature buttondär hittar du också Dricks. Om denna är aktiv så kommer du få upp en dialogruta varje gång du tar betalt med ett betalsätt som har dricks aktivt.
Dricks kommer då registreras på det kvittot och du hittar det kvittot i Drickshistoriken.

Efterregistrera dricks, tex. när du avslutar för kvällen och gör rapport på de trådlösa terminalerna registrerar man in beloppet från dessa som en klumpsumma. Detta görs genom att trycka påmy store(Min butik), välja Dricks och sedan Registrera dricks manuellt.Välj den betalmetod du har fått dricks på (bara de betalsätt som har dricks aktiverat kommer att synas i listan) ange beloppet och tryck på Registrera.