Presentkort
  • 15 Nov 2023
  • Mörk
  • Pdf

Presentkort

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Presentkort

Innan du kan sälja presentkort i kassan behöver du aktivera betalsättet och skapa en/flera presentkortsmallar (presentkortet som ska säljas i kassan) i Backstage. Guiderna nedan går igenom allt från hur du skapar ett presentkort hur man säljer, tar betalt och administrerar allt kring det.

Presentkorten kan antingen få en automatgenererad kod eller så anger man en egen presentkortskod tex. om du redan har förtryckta presentkort med en nummerserie som du vill ge till din kund. Presentkorten måste alltid skickas till kund digitalt via antingen E-post eller SMS och du kan även välja att skriva ut presentkortet som en QR kod om du vill direkt på kassans kvittoskrivare.

Du kan sälja presentkort tillsammans med andra artiklar samtidigt i samma köp.

Vi har även tagit fram några presentkorts mallar som du kan ladda ner för dig som vill skriva ut och ha ett fysiskt presentkort att ge till dina kunder - Klicka här

Kom igång med presentkort

1. Logga in på Backstage
  2. Klicka på Betalsätt
  3. Klicka på Lägg till nytt betalsätt
  4. Klicka i rutan för betalsätt och välj Yabie presentkort

Du kan ha upp till fyra förvalda betalsätt tillgängliga i kassan, quick checkout. Om du vill ha presentkort bland dessa klicka i rutan "Använd det här betalsättet som ett alternativ för Quick Checkout (högst 4 betalsätt)" och välj sedan vilken sorteringsordning (plats) 1,2,3 eller 4 som det ska få
    5. Välj vilken butik du vill aktivera betalsättet på (om du har flera butiker)
    6. Klicka på SPARA

Lägg till presentkortsmall

Presentkortsmallar
Du kan skapa flera olika presentkortsmallar som du kan sälja i din kassa. Tanken med detta är att kunna ha presentkort med olika lång giltighetstid samt att du även då kan skapa flera presentkort med fasta priser om du inte vill jobba med att ange pris manuellt.
Tex. kan du skapa ett presentkort inför jul som heter Presentkort Jul - 2023 och då se i rapporter hur mycket presentkort som säljs kring jul jämfört med resten av tiden på året.
  1. Klicka på Presentkort
  2. Klicka på Lägg till ny presentkortsmall
  3. Lägg till ett namn Ex. Presentkort, Lunchkort osv.
  4. Välj om det ska ha ett Fast pris eller ett Öppet Pris och sätt därefter Pris / Min & Max pris beroende på vad du valt.
  5. Sätt den giltighetstid presentkortstypen ska ha
  6. Bokföringskontot för Skuldkonto sätts som standard på 2420 (Klicka här för att se hur man ändrar detta)
  7. Intäktskonto för bokföring sätts som standard till 3690, ändra det om du har annat.

Presentkortsmall

Ändra bokföringskontot Skuldkonto

1. Logga in på Backstage
  2. Klicka på Handlare
  3. Klicka på SIE-Filer
  4. Ändra bokföringskonto för Presentkort i listan nedanför
  5. Klicka på SPARA om ändringar gjorts

Sälja ett presentkort

Om du precis lagt till presentkort till din kassa behöver du ladda om hela produktkatalogen då det kan ta upp till 2h innan den laddar om per automatik. Det gör du enligt följande:
  1. Tryck på(Min butik)
  2. Tryck på Produktkatalog
  3. Tryck på Hämta uppdaterad produktkatalog
  4. Tryck på Hämta för att bekräfta. Detta kan ta någon minut beroende på hur många artiklar du har i din produktkatalog.

När du har aktiverat betalsättet Yabie Presentkort och skapat en presentkortsmall och sedan uppdaterat produktkatalogen kan du nu börja sälja presentkort. För att sälja ett gör du följande:

1. Leta fram gruppen Presentkort bland dina produktgrupper och tryck på den
  2. Tryck på det presentkort du vill sälja (om du skapat flera presentkortsmallar)
  3. Välj mellan Automatgenererad eller Egen Presentkortskod
  4. Välj hur du vill skicka presentkortet SMS eller E-post
  5. Bocka i Utskrift om du vill skriva ut presentkortet som en QR kod på kassans kvittoskrivare.
  6. Klicka på Lägg i varukorg
  7. Välj det betalsätt kund ska betala med.
  8. Det digitala presentkortet skickas till kund när köpet gått igenom

Sälja flera presentkort samtidigt

Om du vill sälja flera presentkort samtidigt så kan du ändra Antal i det nedre vänstra hörnet. Du kan idag lägga till 10st presentkort åt gången i varukorgen och endast med Automatgenererad kod. Vill du sälja 11 kort eller fler får du helt enkelt göra om proceduren med att lägga till flera presentkort i varukorgen flera gånger så det blir bara en betalning.

Ta betalt med presentkort

Efter att du har slagit in de artiklar som du ska ta betalt med

Kontrollera presentkortets saldo

En kund kan själv kolla sitt saldo genom att öppna länken till sitt presentkort som hen fått via SMS eller E-post. Presentkortet öppnas i webbläsaren där du ser det aktuella värdet.

Presentkortsregistret

För att komma till presentkortsregistret gör följande:

1. Tryck på my store(Min butik)
  2. Tryck på Presentkort
  • Så fort ett presentkort har blivit sålt hittar du det i presentkortsregistret
  • Högst upp Ser du antal aktiva presentkort och det totala värdet på dessa är
  • Du kan söka efter presentkort genom att söka på mobilnummer, e-post eller presentkortskod
  • Du kan filtrera mellan dina Aktiva, inaktiva, utgång och makulerade presentkort eller välja att visa alla.
  • Du kan filtrera på datum när kortet är sålt

I listan nedanför ser du presentkorten. Klicka på ett presentkort för att öppna upp för mer information kring det, då visas följande: Belopp, Utgångsdatum, Presentkortskod, Status, Kundinformation. Från denna vy kan du även inaktivera ett presentkort.

Ett presentkort kan ha följande status:

Aktivt: Presentkort som inte har använts eller använts men har pengar kvar att handla för på
Inaktiverat: Denna status får ett kort om du manuellt inaktiverar ett kort
Utgånget: När utgångsdatumet löper ut så får den denna status
Makulerat: Ett presentkort som har returnerats av en kund. Ett presentkort som använts kan inte returneras

Inaktivera presentkort

För att inaktivera ett presentkort manuellt gör du följande:

1. Tryck på my store(Min butik)
  2. Tryck på Presentkort
  3. Sök fram presentkort genom att söka på mobilnummer, e-post eller presentkortskod
  4. Tryck på det presentkort som ska inaktiveras i listan nedan
  5. Tryck på Inaktivera presentkort manuellt
  6. Välj en anledning och lägg en kommentar (valfritt)
  7. Tryck på Avaktiverat

Skriva ut eller skicka presentkortet digitalt till kund igen (kopia)

1. Tryck på my store(Min butik)
  2. Tryck på Presentkort
  3. Leta fram presentkortet genom att söka med mobilnummer, e-post eller presentkortskod.
  4. Tryck på raden med det presentkort du vill skicka kopia på
  5. Välj Print för att skriv ut en utskrift elller Skicka som SMS / Skicka som E-post

Yabies Presentkortsmallar

Ladda ner någon av våra presentkortsmallar. Finns både i redigerbar PDF och helt blanka för dig som vill skriva för hand.
Du hittar de här